onsdag den 20. marts 2013

Ringenes Herre update: There lived a hobbit

I troede i var færdig med at høre mig fortælle hva'? Næ nej mangler lige hele forhistorien hvor Bilbo har sit shine moment

Velkommen til det første indlæg i Ringenes Herre update over en bog der faktisk ikke er Ringenes Herre - det er Hobbitten jeg taler om nu blot for at gøre jer rigtig forvirrede. Og Bogen starter i bedste hobbitstil med

"I et hul i jorden boede der en hobbit, Det var ikke et væmmeligt snavset vådt hul fyldt med orme, og der lugtede ikke muggent. Men det var heller ike et tørt, nøgent, sandet hul, uden noget man kunne sidde på eller noget spiseligt. Det var et hobbithul, og det betyder hygge."  

Den danske version stinker lidt når vi taler om den sidste og første sætning (hygge? wtf - der står konfort) men nu skal vi heller ikke kritisere Ida for meget - hun prøver da og gør et fint nok stykke arbejde.

Der er nogle ting her jeg allerede ved lidt om fordi jeg har læst Ringenes Herre også har en lille fin opslagsbilledbog men der er også nogle nye ting om hobbitterne i dette første kapitel som jeg ikke vidste og som er gode at skrive ned:
  • Et røgte fortæller at en fra Took familien engang har giftet sig med en fe og dette er grunden til, at denne slægt er så eventyrlystne og specielle. Derfor er Thainens familie ikke helt så respekteret som Baggins familien. 
  • Bungo Baggins,Bilbos far - byggede Bag End til Belladonna Took, Bilbos mor, og det er beskrevet som det flotteste hus i hele Hobbitrup eller "denne side af Højen" hvor langt det nu må være
  • Hobbithuler og huse indeholder mange knager da de er meget gæstfrie 
Nu starter alt det sjove: Gandalf kommer og snakker med Bilbo og samtalen med godmorgen kommer også her: 

"'Godmorgen!' sagde Bilbo, og det mente han. Solen skinnede, og græsset var meget grønt. Men Gandalf sendte ham et blik fra øjnene under de buskede bryn, der stak længere ud end skyggen på hans sorte hat. 'Hvad mener du?' spurgte han, 'ønsker du mig en god morgen, eller mener du, at det er en god morgen, hvad enten jeg vil det eller ej, eller at du selv føler, det er en god, eller at det er morgen, som er god at være god i?'" 

Hahahahah - Gandalf jeg tror du forvirrer mere end gør gavn lige her. I hvert fald bliver jeg helt rundt på gulvet af at læse det. 

Nå men Gandalf invitere Bilbo på eventyr men han siger nej, men alligevel snitter Gandalf en rune i Bilbos dør og næste dag til te kommer det væltende med dværge til hans hjem Bag End. Forvirret men høflig som Bilbo er lukker han dem ind og giver dem noget at spise og hører på hvad de har og fortælle. De vil have ham med som burglar (indbrudstyv) på deres færd tilbage til Erebor - det slot i Bjerget nær byen Dal som er blevet taget fra dem af en stor, stærk drage kaldet Smaug.


Hele kapitlet minder meget om filmen som så men der er lige to - nej tre ting jeg vil pointere.... 

Et: I bogen er BÅDE Kili og Fili lyshårede dværge hvor i filmen har man gjort Kili mørkhåret? Nå ja det er ikke første gang sådan småting fuckes lidt op... Vel Narnia ... (det var en ordentlig brøler! KIG PÅ TEGNINGERNE FOR GOD SAKE!) 

To: I bogen skriger Bilbo op da dværgene fortæller ham om den fare det følger med at være burglar. I filmen besvimmer han i stedet. Men efterspillet er den samme - at Bilbo bliver smidt ud for døren og at dværgene taler om han nu kan klare opgaven på den anden side. Igen er Bilbos reaktion en smule anderledes i bogen hvor hans Took gen bliver fremhævet og træder ind klar til at lytte efter hvor han i filmen hvis jeg husker rigtig er lidt mere tilbageholdende og kommer først til at spørge om sådan ting senere hen den aften. 

Tre: Hold kæft hvor lyder Misty Mountains Cold og Blunt the Knifes åndsvage på dansk! Sorry Ida men WHAT THE FUCK!

En sidste general forskel fra Ringenes Herre til Hobbitten... Selve sproget er meget mere "brugervenligt" og skriftstørrelsen er blevet tydeligt større, samt kapitlerne lidt kortere vistnok. Det handler nok om at Tolkien jo dengang han skrev hobbitten skrev som en slags godnathistorie til sine børn hvor at Ringenes Herre er skrevet til voksne. Men hva' fanden sådan er det jo - bliver også dejligt at kunne læse lidt mere "barnligt" igen ^^ 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar