tirsdag den 26. marts 2013

Ringenes Herre update: Al fra Smaugs død til sære Baggins

Så har jeg fået resten af hobbitten. Tja, velkommen til et muligvis ret indlæg så for der sker jo lidt på seks kapitler.

Dragen havde sat næsen mod Søby og begyndte at angribe menneske i byen. En af de modige mænd i handelsbyen, som hedder Bard, får skudt dragen ned, med nyhederne fra en gammel drossel som har været med inde i hulen mens Bilbo havde fundet ud af Smaugs svage sted. Dragen dør og folk hylder Bard og vil med det samme gøre ham til fyrste af byen, men det vil han ikke. Han vil i stedet flytte op nord på i genskabe Dal, men for at gøre det og for at Søby kan blive god idé har de brug for penge. De føler det som en kendsgerning at det er dværgene der måle dele deres guld med byens folk fordi det var jo dem der var skyld i al denne ulykke. Først tror de nemlig at dværgene er døde, men det er en anden virkelighed de kommer op til.

Thorin er ikke ligefrem interesseret at dele sit guld med den elver - og menneskehær der kommer op til ham ved the Lonely Mountain. Han er strid og stædig og siger han først vil forhandle når elverhæren er væk. Bilbo i mellemtiden bliver hurtig træt af at være belejret inde i bjerget og tager Kongestenen med ned til elverne og prøver at forhandle med dem.

Det ender så lidt til hans egen bagdel for menneske og elverne gør det at de viser Kongestenen til Thorin. Kongestenen er den mest dyrebare skat for Thorin og for at få den igen vil menneske have en fortende del af skatten så de kan opbygge Dal og Søby igen. Thorin finder ud af at det er Bilbo der har givet dem stenen og forbandelser og skældsord ryger ned over den stakkels hobbit.

Der er ligeved at komme krig imellem menneske/elverhæren og dværgene, som har sendt bud om forstærkning oppe i Jernbjergene, da en bjergtroldehær kommer hen til dem. De er stadig vrede på dværgene og da de hørte rygtet om at the Lonely Mountain nu var herreløs samledes de for at gå op og gøre krav på skatten. De ender så med at møde modstand fra mennesker og elver SAMT dværge men selv de tre hære sammen er klart i undertal imod bjergtroldene og vargerne på den anden side.

Her kommer så endnu et deja-vu for mig... Ørnene kommer! Hobbit besvimmer. Hmmmm ... hvorfor mon jeg nævner det... nå jo! I femte bog i Ringenes Herre hvor hæren er oppe imod Saurons sorte hær, hører Pippin folk råbe Ørnene kommer men i næste øjeblik bliver han stødt godt og grundigt ind i så han mister bevistheden... Her i hobbitten står Bilbo på sidelinjen og ser folk kæmpe med ringen på da han hører råbet Ørnene kommer, men besvimmer dernæst også efter et stort gok i nøden.

Men ja, ørnene kommer. De har haft på fornemmelsen at bjergtroldene gjorde klar til noget forfærdeligt så de samledes og da de fandt ud af deres planer fløj de også i krig. Beorn kom også til undsætning som stor og farlig bjørn og det ender med at trods alle odds vinder de gode og bjergtroldene bliver enten dræbt, forfulgt til de dør eller gemmer sig i mange år i deres bjerge uden at gøre skade.

Bilbo bliver fundet og slæbt med til lejren lige i det øjeblik hvor Thorin stiller træskoene. Thorin får sagt undskyld til hobbitten for alt det onde han fik sagt og der er fred imellem igen indtil det sidste åndedrag er taget. Thorin bliver begravet med Kongestenen på maven under bjerget. Kili og Fili er desværre også omkommet da de beskyttede Thorin men ellers er resten af dværgene overlevet.

Bilbo får tilbudt en del guld men han vælger selv kun at tage to kister med sig: en med sølv og en med guld. Ham, Gandalf og Beorn rider hjemad og de to bliver lidt hos Beorn. Faktisk julen over og da det bliver forår igen rider de af sted. De kommer forbi troldehulen igen og de får samlet guldet der sammen og deler det imellem sig. Det er nu kun Gandalf og Bilbo der rider sammen og de når til Rivendell hvor elverne stadig synger sange da de ankommer. Her får vi fundet ud af hvad Gandalf lavede mens at dværgene var på eventyr. Han holdte møde med de hvide troldmænd... eller... der er jo faktisk kun en hvid troldmand men det ved vi ikke i denne bog. Så mødet kom altså - lidt lang inde i bogen måske men det var der. Det er er nu meget godt at de har puttet lidt flere detaljer på dette for giver lidt ekstra gods på det nu hvor vi har set Ringenes Herre først og ved hvad der sker efterfølgende.

Gandalf og Bilbo rider væk fra Rivendell og mod the Hill igen hvor Bilbo bor. Gandalf kan tydeligt se hvor voksen Bilbo er blevet på sin tur da han pludselig inden de træder ind i landet giver sig til at synge.

Da Bilbo ankommer til Bag End er det et værre spektakel der foregår. Hobbitterne i Hobbiton havde troet Bilbo var død så de var godt i gang med at sælge alle Bilbos ting og hans hus. Posenburg-Bagginsne (jeg savner stadig at få at vide deres originale engelske navn så jeg kan slippe dette halvengelske) er i gang med at måle alle værelserne op og bliver sure over at se Bilbo igen. Siden da har de ikke været med god fod med Bilbo og de er det heller ikke før Frodo igen får hjulpet Lenobia ud af fangehullet efter slaget i 1419 i Sjette Bog.

Bilbo ender med at købe alle sine ting tilbage og sammen med hans hjemkomst ryger hans gode rygte. Han er ikke længere en respektabel hobbit og kun de unge niecer og nevøer fra Took siden ser har stadig et godt til ham, måske mest fordi han giver gode gaver nu hvor han har en mindre formue. Folk i Hobbiton se nu Bilbo som sær, men Bilbo er ligeglad for han nyder nu mere end nogensinde de stille liv fordi han er oplevet det hårde liv på farten.

Efter nogle år kom Gandalf og Balin på besøg. De hygger sig sammen alle tre gamle venner og sludre lidt hid og did. Sådan slutter bogen - i hyggeligt selvskab og med ro og mag. Sådan skal det være. Vi slutter på rigtig hobbit manér.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar